Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρονιά Φιλαναγνωσίας


Δράσεις «Φιλαναγνωσίας» σε 1.000 Δημοτικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα
υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τη χρονιά 2011-2012






Ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα, μια ευρύτατη παρέμβαση σε Δημοτικά Σχολεία όλης της χώρας πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο το Εθνικό Κέντρο βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), έχοντας σταθερά ως προτεραιότητά του την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, ειδικότερα στις κρίσιμες ηλικίες για τη διαμόρφωση της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου.


Το 3ετές Πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών», ύψους 3.124.000€(με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), που εντάσσεται στο γενικότερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», έρχεται και «κουμπώνει» με τη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου να εντάξει, αρχής γενομένης από τη χρονιά που μόλις τέλειωσε, μια καινούργια ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών: την ώρα της Φιλαναγνωσίας.


Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις σε 1000 Δημοτικά Σχολεία, που περιλαμβάνουν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, αγορά και διανομή βιβλίων, συναντήσεις των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων, δημιουργία ψηφιακών φακέλων, ενίσχυση δημιουργίας λεσχών ανάγνωσης στα σχολεία κ.ά.


Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των πεπραγμένων της σχολικής χρονιάς 2011-2012 καθώς και του σχεδιασμού μας για τη χρονιά που έρχεται.


Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Το ποίημα του μήνα... Ιουλίου 2012

Χρυσωθείτε, στον ήλιο, τα άνθη και τις χλόες!
Μ' άνοιξη ντυθείτε, ζωές όλων των στοιχείων!
Θέλω ένα δηλητήριο
να πιω αχόρταγα τους στίχους

Εσύ που κούρσεψες την καρδιά μου,
στερώντας τής τα όλα,
τυραννώντας την ψυχή μου, με παραμιλητό,
δέξου το δώρο μου, αγαπημένη.
Ίσως δε θα γράψω τίποτα άλλο πια.

Γιορτινά βάψτε την σημερινή ημερομηνία.
Ας γεννηθείς
με την σταύρωση ισάξια μαγεία.
Κοιτάξτε -
με τα καρφιά των λέξεων
καρφώνω στο χαρτί εγώ.

Ποίημα του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόφσκι, με τίτλο ενότητας: "Ραχοκοκαλιά σαν φλάουτο" (1914-1915). Περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα για τον ποιητή από το εξαιρετικό περιοδικό "Κουκούτσι", τεύχος 6, με γενικό τίτλο "ο ερωτικός Μαγιακόφσκι", σε μετάφραση και κείμενα του Άγγελου Θεοχάρη.